Płatki owsiane inaczej

Płatki owsiane są zdrowe, dają siłę, są źródłem witamin, błonnika i aminokwasów

Jedna porcja płatków z mlekiem lub jogurtem zapewnia komórkom mózgowym i nerwowym dawkę witaminy B6, która poprawi pamięć, koncentrację, pomoże w szybszym przyswajani wiedzy. W zarodkach oraz bielmie ziaren owsa jest dużo witaminy E, silnego przeciwutleniacza, chroniącego komórki i spowalniającego procesy starzenia.
Zalet jest bardzo dużo, można na ten temat znaleźć informacje na stronach internetowych.
Ja proponuję rodzaj pasty z płatków owsianych, wzbogaconej o zdrowe przyprawy.

Składniki:

– opakowanie jogurtu lub śmietany
– 3/4 szklanki płatków owsianych
– duża łyżka miodu
– kurkuma
– cynamon

Należy wlać jogurt lub śmietanę do większego pojemnika. Wsypać płatki owsiane i przyprawy w/g własnego uznania.
Wymieszać i zostawić w lodówce na noc, lub 12 godzin.
Płatki rozmiękną, całość nabierze aromatu przypraw.
Taką pastą można smarować kanapki. Polecam!

Marlena


Kołobrzeg wiadomości gfazeta telewizja